AJATTOMUUS VASTAAN TRENDIT

VIIHTYISÄ KOTI

Onko se pehmeä matto jalkojen alla? Lasten äänet ja elämän jättämät jäljet pinnoilla? Kodin sijainti, siisti koti tai tarpeeksi tilaa? Mikä määrittää mitä on viihtyisä? Mikä vaikutus lapsuudenkodilla on muovaamaan ajatuksiamme kodista? Upeat sisustuskuvat saavat tavoittelemaan kuvankaltaista lopputulosta, sisustustrendit ja sosiaalinen media luovat valtavirtaa. Onko se koti, jossa on vähän vinot seinät ja nariseva lattia? Talo, jossa ei talvikuukausina työ lopu kesken vai uusi koti, jossa mukavuuden takaa napin painallus? Onko kodin viihtyisyys hyvää mieltä tuottavien asioiden summa?

KOTI RAKENTUU KERROKSISTA JA TUNNELMASTA

Viihtyisä koti voi olla pelkistetty koti ulospäin tai koti, jossa kaikki on rennosti ajan patinoimaa. Virheettömät täydellisen näköiset sisustuskuvat ja some tuovat mukavasti inspiraatiota niin halutessaan. Nyt pinnalla vallitsevat asiat miellyttävät monen sisustajan esteettistä silmää. Viihtyisyys tulee asioista mitkä näkyvät sekä pinnan alla vaikuttavista tekijöistä, kuten tunnelmasta ja mikä kodissa asuville on merkityksellistä.

Tummat sävyt ovat ajankohtaisia niiden ollessa ihanan intensiivisiä ja dramaattisen tyylikkäitä – täydellistä vastapainoa ja kontrastia vaaleille sisustuksille. Valkoisten sisustuksien on jo useamman vuoden hehkutettu jäävän taakse. Valkoinen on silti pinnalla, ajaton ja turvallinen valinta skandinaaviseen kotiin. Samaan aikaan herkät pastellin sävyt tuovat keveyttä ja rauhoittavat. Maanläheiset sävyt ja luonnonmateriaalit pehmentävät sisustusta.

SISUSTUSTRENDIT JA VAIKUTTEET

Alammeko haluta samantyylisiä asioita mitä näemme toistuvasti? Joku inspiroituu, päästää luovuuden valloilleen, jakaa sen muille ja seuraavat innostuvat tästä. Sanotaan, että jos jostakin ruoasta mistä ei tykkää laittaa sen lautaselleen toistuvasti ja maistettuaan vähintään viisitoista kertaa alkaa makuun tottua. Tapahtuuko vastaava juttu näkemillemme asioille? Sisustustrendit ovat hyvä esimerkki kuinka joku väri, esine tai materiaali saattaa aiheuttaa meissä ensin tunteen ei ikinä. Ajatus alkaakin muuttua hiljalleen kun näemme toistuvasti erilaisia toteutuksia ja tunne ihan kivasta vaihtuu tuohan on saatava -ajatukseen.

Haaveilenko maisemaovesta, koska olen nähnyt niitä paljon? Innostunko puurimakatoista ja liukuovista rakennus- ja sisustusblogien myötä? Haluanko Marimekon Urna maljakon aidosti vai vain siksi, että se tulee vastaani toistuvasti inspiraatiota etsiessä? Toisaalta innostukseni Flosin klassikkovalaisinta kohtaan hiipui sen myötä mitä enemmän aloin nähdä sitä toisilla. Valaisin on kyllä silti upea. Tuleeko meidän kodista uniikki vai samanlainen kuin muillakin? Lankeanko trendiansoihin valintoja tehdessä?

Siitä ei ole pitkä aika kun pinnalla olivat wengen sävyiset lattiat ja keittiöt peiliovilla. Pyökki taas oli kuuminta huutoa ensimmäistä kotiani laittaessa – silloin ei valkoista nähty muualla kuin jääkaapin pinnalla. Kun aloitin nykyisen talon sisustamisen pinnalla vaikuttivat romanttiset sekä hyvin säihkyvät runsaat bling-bling sisustukset ja valkoiset lattiat tekivät tuloaan. Oma koti tulikin silloin sisustettua sen aikaisen trendin mukaan. Havahduin pikkulapsiarjen myötä, ettei kotimme ole sellainen missä viihdyn. Sisustustrendejä on ilo seurailla ja poimia niistä jotain pientä omaan kotiin – ei kokonaista trendiä. Parhaita paloja trendivaikutteista ovatkin ne käytössä kuluvat asiat, jotka on kulutettu loppuun trendien vaihtuessa – trendivärin mukaiset kynttilät ja parit tekstiilit tai jotain muuta pientä. Suuret pinnat ja huonekaluvalinnat on järkevää valita aikaa kestävinä.

Muistan sen ajan kun Ektorp-nojatuolit hankittiin inspiraatiovyöryssä – ne olivat kotiin liian suuret ja kissakodissa mahdottomat pitää siistinä.

 TEKSTI: TALOTAIVAL KUVAT: TAIVALDECO 4 KLP & KUVAPANKKI 1 KPL