ETEINEN

Tuulikaappi täyttyy ensimmäisen astuessa ovesta. Toinen koittaa ujuttautua samaan aikaan riisumaan ulkovaatteita päältään. Muu perhe ulkona odottelee omaa vuoroaan. Uuden kodin eteiselle oli yksi toive ylitse muiden – sen täytyy olla tilava.

Uuden talon eteiseen saavuttaessa mahdumme kaikki kerralla sisälle ja riisumaan ulkovaatteita vaatehuoneeseen. Vaatehuoneen oviaukon koko täytyy päättää myöhemmin riittääkö 90cm vai kasvatetaanko kokoa jopa 160cm saakka. Ovivaihtoehtoina ovat erilaiset liukuoviratkaisut.

Eteisen suunnitteleminen oli niitä ensimmäisiä tiloja mistä aloitettiin. Edellisessä talossa olleet kattovalaisimet mitoitin sopimaan uuteen eteiseen. Eteiseen nämä valaisimet tuovat hyvin valoa, olohuoneessa valaisin oli häikäisevän kirkas. Ihastelen niiden näyttävää kokoa.. mutta muutoissa mukana kuljettaessa ovat olleet kaikkein vaikeimmat siirreltävät. Säilytystä varten valaisimille nikkaroitiin puukehikot, jotka eivät ole mahtuneet kuin kallistamalla oviaukoista sisään tai ulos. Valaisinten asentamisessa kattoon tulee käyttää metallista asennustelinettä, joten emme ole halunneet rei’ittää väliaikaisten asuntojen kattoja.

Eteisen sisustus on tarkoitus pitää ilmavana. Tuoli tai penkki ja vierasnaulakko sijoitetaan eteiseen. Pientä laskutasoa olen pyöritellyt ajatuksissani ulko-oven läheisyyteen, mutta käytännöllisyys näyttää paikan myöhemmin. Sisustus miten se sana voikaan tuntua tällä hetkellä oudolta ja vieraalta. Omat tavarat ovat pahvilaatikoissa pakattuina toista vuotta.

Eteisen sävymaailmaksi on tulossa pehmeitä luonnonläheisiä sävyjä. Harmaat seinät ja hiekansävyistä eläväpintaista lattialaattaa. Talon sisäkattokorkeus vaihtelee 290-240cm välillä tilasta riippuen. Olohuoneessa pudotamme hieman korkeutta, jotta saamme häikäisemättömän valaistuksen toteutettua. Oleskelutilat yhdistyvät eteiseen. Suuret kattovalaisimet eteisessä jäävät korkeampaan osaan häikäisyn välttämiseksi ja sivuilta lasketut reunat tuovat yksityiskohtaisemman lopputuloksen kokonaisuuteen.

TEKSTI: TALOTAIVAL KUVAT: TAIVALDECO

Close Menu