INNOSTUTAAN VÄREISTÄ

VALKOINEN 2000-LUKU

2000-luvulla valkoiset ja valoisat talot sekä sisätilat alkoivat yleistyä. Valkoinen on puhdas ja raikas väri tasapainottamaan sekä tuomaan valoisuutta kokonaisuuteen. Skandinaaviseen tyyliin alkoi kuulua valkoisen ohella hillitty ja viileä harmaa sekä astetta rohkeamman sisustajan valitsema kontrastia tuova musta. Tehosteseinät olivat tavallisia ympäröivien seinien ollessa valkoisia. 2010-luvulla valkoisella sisustettiin valkoista. Paperin valkoiset seinät, katto ja lattia kuuluivat moderniin ja pelkistettyyn kotiin.

2000-luvulta tähän päivään saakka kodeissa on näkynyt paljon erilaisia tyylisuuntauksia ja sisustuksellisia elementtejä; maalaisromantiikkaa, teollistatyyliä, graafisia kuvioita, marokkolaisia vivahteita, rouheita struktuuripintoja, sisustustarroja ja tekstejä, korkeakiilto valkoisia ja läpinäkyviä huonekaluja, rosteria, kromia, hopeaa, kuparia, kultaa ja messinkiä. Listaa voisi luetella melkein loputtomiin. Isoimmin aikansa trendit elävät sellaisilla kodin pinnoilla mitä ei vuosittain uudisteta; keittiöissä ja kylpyhuoneissa. 2000-luvun alkupuolella mosaiikki oli in kylpyhuoneessa ja melkein parikymmentä vuotta eteenpäin suositaan suuria laattapintoja. Karkeasti ajateltuna valkoinen, harmaa ja musta ovat olleet käsillä tämän aikaa skandinaavisessa sisustamisessa.

Väri-instituutti Pantone on valinnut vuodesta 2000 asti Vuoden värin. Ensimmäinen väri oli taivaansininen (Cerulean Blue). 2001 väriksi valikoitui fuksianpunainen (Fuchsia Rose) ja vuonna 2002 värivalinta syventyi täydelliseen punaiseen (True Red). Vuonna 2015 väriksi valittu Marsala oli hehkuva ja lämmin aavistuksen ruskeaan taittava viininpunainen (Pantone). Värien paluusta on huhuiltu hetken aikaa yhä voimakkaammin. Väreiltään minimalistisen pitkän valkomustan -kauden jälkeen syvä metsänvihreä löysi pinnalle (Tikkurilan väriraadin valitsema Vuoden 2016 väri, Vuono). Elegantti ja hienostunut Angoran sävy oli vuoden 2017 värivalinta ja viime vuonna suunta oli kohti lämmintä terrakottaa (Tikkurilan Vuoden 2018 väri, ruukku).

Tanskalainen termi hygge teki tuttavuutta Suomessa noin pari vuotta taaksepäin, samoihin aikoihin innostus persoonalliseen ja omanlaiseen sisustukseen alkoi kasvaa. Rentoutuminen ja oleilu, tunnelmasta nauttiminen sekä luonnonmateriaalit alkoivat tuoda mukanaan pehmeyttä.

Trendeillä on aallonharjansa ja muutokset tapahtuvat hitaasti. Jos Puunsävyt, ekologisuus ja persoonallisuus ovat tämän hetken avainsanoja, niin myös innostus väreihin on kasvamassa. Palaavatko menneiden vuosikymmenten värit takaisin? Kaikkiin uusiin juttuihin ei suinkaan hypätä harkitsemattomasti mukaan, mutta väreillä leikitellään rohkeasti. Uudet vivahteet ovat tervetulleita kokeiluja. Aika näyttää millaisia trendejä vuoden päästä tunnetaan, ja miten Vuoden 2019 Väriksi valittu leikkisä ja elinvoimainen Flamingo on otettu vastaan.

TEKSTI: TAIVALDECO KUVAT: TAIVALDECO & KUVAPANKKI

Close Menu