KEITTIÖN SUUNNITTELU OSA 1 – Haaveista toteen

Ensin unelmoidaan, kirjataan toiveet ylös haavekuvin tai sanoin. Mietitään toimivuutta, kauniin keittiön tulee olla käytännöllinen. Kattilat ja kapustat, astiat, ruokatarvikkeet… uudessa keittiössä tavarat löytävät paikkansa. Mitataan keittiö tarkasti ja aloitetaan konkreettinen suunnittelu – haaveista toteen.

Unelmia uuteen keittiöön voi olla runsaasti ja kaikki niistä eivät ehkä mahdu omaan kotiin. Kompromisseja tulee eteen yllättäenkin vaikka suunnitelmat olisi huolella laadittu. Valmiin tilan hahmottaminen mielessä voi olla haastavaa. Laadittu budjetti ohjaa myös keittiön toteutusta.

Seuraavassa juttusarjassa seurataan vanhan keittiön remontointia skandinaavisen tyylin mukaiseen pelkistettyyn ja perheen toiveet huomioivaan keittiöön.

KEITTIÖREMONTTI 90- RAKENNETTUUN TALOON

Lähtötilanne: Alkuperäinen keittiö,  tilan koko 20m²

Ideakuvien myötä toiveet selkeytyivät ja tulevaan keittiöön saatiin paljon toivotunlaisia ratkaisuja

Aikaa kestävä keittiö, hyvät säilytystilat silti kevyen näköinen, valaistus tilanteen mukaan, aamupalakaappi, suuri keittiöallas, keittotaso, erillisuuni, kalusteeseen integroitu liesituuletin, omiin tarpeisiin suunniteltu kokonaisuus

TOIVEIDEN MUKAINEN KEITTIÖ TULISI OLEMAAN…

Selkeälinjainen matta valkoinen ja vetimetön keittiö. Alakaapit haluttiin vetolaatikoilla, jotta tavaroiden löytyminen ja ottaminen kaapista olisi mahdollisimman helppoa. Säilytystilaa haluttiin paljon, ilmeen tuli silti olla kevyen oloinen. Yläkaapeiksi valittiin vaakakaapit. Toiveiden mukainen valaistus olisi tehokas mutta samaan aikaan mukautettavissa tunnelmaan. Yläkaappien ylle jäävä tyhjä tila haluttiin valaista välitilan lisäksi. Valaistukselta toivottiin puhtaan valkoista valoa ja himmennettävyyttä.

Aamupalakaappi kätkisi kahvinkeittimen, vedenkeittimen, leivänpaahtimen ja tehosekoittimen. Kaapista löytyisivät myös kahvikupit sekä aamu-, väli- ja iltapaloihin tekoon tarvittavia ruoka-aineita. Keittiöaltaaksi riittäisi yksi suuri komposiittia tai terästä oleva allas, jossa mahtuu pesemään myös uunipellin. Keittotaso ja erillisuuni olivat selkeä valinta uuteen keittiöön. Liesituulettimelta toivottiin mahdollisimman hillittyä ilmettä. Kun omat toiveet olivat selvillä aloitettiin keittiön suunnitteleminen yhdessä keittiösuunnittelijoiden kanssa.  

TEHDYT KOMPROMISSIT

Haaveena oli alunperin integroida kaikki kodinkoneet kalusteisiin  – jääkaappi, pakastin ja astianpesukone olivat hiljaittain uusittu ja ne päätettiin säilyttää uuteen keittiöön. Myös ihailua osakseen saanut keittiösaareke hylättiin, sillä se ei olisi asettunut luontevasti tähän kokonaisuuteen. Niemekettä suunniteltiin saarekkeen paikkaajaksi, tilalle luontevammin kuitenkin sujahti korkea kaappi uunia varten.

Huippuimuri ohjaus kosteiden tilojen ilmanpoistolla asetti omat vaatimuksensa liesituulettimelle. Kalusteeseen integroitu liesituuletin saatiin suunnitelmaan ulos vedettävällä lipalla. Tulevaa keittiöallasta mietittiin pitkään, olisiko se musta komposiittiallas vai teräsallas. Nykyisen astianpesukoneen ollessa teräksen värinen, valittiin keittiöallas teräksisenä yhteensopivuuden ja ajattomuutensa vuoksi. 

VÄRIT JA MATERIAALIT

Perheen käytössä oleva astiasto toimi innoittajana tapetille. Tapetti sykähdytti, siinä oli jotain taianomaista mystiikkaa ja seesteisyyttä samaan aikaan

↑Välitilaan ja yläkaappien yläpuolelle jäävään tilaan päätettiin laittaa mikrosementtiä. Keittiössä sijaitseva arkiruokailutila haluttiin myös uudistaa keittiöremontin yhteydessä. Ruokailutilan yhdelle seinälle valittiin vaikuttavan näköinen kukkatapetti.

↑Sävy valittiin kotona olevasta astiastosta. Sopivaa tapettia ruokailutilaan etsittiin hartaasti, ja kun oikea tapetti viimein osui kohdalle se painui mieleen. Se sykähdytti, siinä oli jotain ikuisen kesän mystiikkaa ja seesteisyyttä samaan aikaan. 

TEKSTI: TAIVALDECO KUVAT: TAIVALDECO
Close Menu