KEITTIÖN SUUNNITTELU OSA 2 – Näin keittiövälineet sijoitettiin käytännöllisesti

Tässä juttusarjassa seurataan -90 rakennetun omakotitalon uuden keittiön suunnittelua

 

 

NÄIN KEITTIÖVÄLINEET SIJOITETTIIN UUTEEN KEITTIÖÖN

Keittiön suunnittelussa toivottiin, että tietyt toiminnot säilyvät entisellä paikallaan. Näitä olivat vesipiste, astianpesukone, keittotaso ja liesituuletin. Näiden asioiden ympärille suunniteltiin muu kokonaisuus. Keittiön tuli olla helppohoitoinen, helppohoitoisuudella tavoiteltiin selkeää ja siistiä yleisilmettä työtasolle. Perheen tarpeeseen sopiva ratkaisu oli piilottaa tasoilla sijaitsevat pienkodinkoneet suureen kaappiin aamupalatarvikkeiden kanssa ja käytännönläheisesti ikkunan edessä olevan ruokailutilan yhteyteen.

Aamupalakaapista löytyvät pienkodinkoneet. Samaan kaappiin mahtuvat kahvikupit sekä aamu-, väli- ja iltapalatarvikkeet. Kiireisen aamun jäljet tai yllätysvieraiden saavuttua mahdolliset leivänmurut piiloutuvat katseilta suljettujen ovien taakse. Johdot ovat piilossa ja näkyviin jäävän työtason ilme on helpompi pitää siistinä.

Aamupalakaapin viereiseen ylimpään vetolaatikkoon järjestettiin säilytystila aterimille, keskimmäiseen laatikkoon sijoitettiin lautaset ja alimpaan laatikkoon joitakin ruoka-aineita. Vesihanan ja keittotason molemmin puolin on laskutilaa.  

Keittiöaltaan alta löytyy jätevaunu, allasharja, roskapussit ja astianpesukonetabletit. Astianpesukoneesta puhtaiden astioiden lajitteleminen läheisiin vetolaatikoihin sujuu helposti.

Keittotason alla olevaan ylimpään vetolaatikkoon sijoitettiin ruoanlaitossa tarvittavat välineet kuten puuhaarukat, kauhat, sauvasekoitin, tuorekelmu, folio, leivinpaperia yms. Keskimmäiseen laatikkoon kattilat ja paistinpannut sekä mitta-astiat. Alimpaan laatikkoon mahtuvat uunipadat, -astiat ja leivontavuoat.

Uuni sijoitettiin reunassa olevaan korkeaan kaappiin, sen alapuolelle tulivat patakintaat ja uunipellit. Uunin ja keittotason väliin työtasolle jätettiin laskutilaa kuumille ruoille. Uunin yläpuolelle suunniteltiin varaus mikrolle, kahvikoneelle tai viinikaapille.

Yläkaappeihin sijoitettiin keittiöpyyhkeet, leivontavälineet, mausteet sekä vähemmän käytössä tarvittavia välineitä ja keittiöaltaan ylle haluttiin kuivauskaappi.  Yhteen yläkaappiin kätkettiin led-valaistuksen muuntajat johtoineen, jotta ne eivät näkyisi kaapin päältä kauempaa katsottuna.

Vastakkaisella puolella keittiössä sijaitsevat korkeat kaapit ja kylmäkoneet. Toiminnot säilytettiin entisillä paikoillaan tulevassa keittiössä. Siivouskaapin sijainti kodin keskeisellä paikalla on osoittautunut toimivaksi. Siivouskaapista löytyvät myös alkusammutusvälineet. Kahdessa muussa korkeassa kaapissa säilytetään tarjoiluastiat, säilytysrasiat yms. ja rivin viimeisessä kaapissa lähimpänä ruokapöytää sijaitsevat juomalasit ja jälkiruokakulhot ym. sekä pöytämikro katseilta piilossa.  

Säilytyspaikkoja ja toimintoja miettiessä suunniteltiin tarvittavat sähkömuutokset sekä remontin yhteyteen ajoitettiin myös käyttövesiputkiston uusiminen keittiöön ja seinän takana sijaitsevaan wc:hen. Seuraavassa osassa 3 jatketaan suunnittelusta toteutukseen. Juttusarjan neljännessä ja viimeisessä osassa esitellään valmis keittiö. 

 

TEKSTI: TAIVALDECO KUVAT: TAIVALDECO

 

JUTTUSARJAN MUUT OSAT:

Close Menu