MUUTTO VANHAAN KYLÄKOULUUN


VIIHTYISÄ KOTI

Onko se pehmeä matto jalkojen alla? Lasten äänet ja elämän jättämät jäljet pinnoilla? Kodin sijainti, siisti koti tai tarpeeksi tilaa? Mikä vaikutus lapsuudenkodilla on muovaamaan ajatuksiamme kodista? Toinen toistaan upeammat sisustuskuvat saavat meidät joskus huokaisemaan ihastuksesta. Mikä on viihtyisä koti? Onko se koti, jossa on vähän vinot seinät ja nariseva lattia? Talo, jossa ei talvikuukausina työ lopu kesken vai uusi koti, jossa mukavuuden takaa napin painallus? 

Näitä asioita mietittiin aiemmin ajattomuus vastaan trendit -postauksessa, jolloin emme tienneet vielä millaiseen kotiin muuttaisimme väliaikaisesti asumaan

Taival sai alkunsa unelmista, siitä omasta talosta järven rannalla. Sitten löydettiin tontti ja aloitettiin talon suunnittelu. Oma talo myytiin. Väliaikaisen kodin etsintä alkoi. Meidän tuli löytää koti, jossa viihtyisimme sen aikaa kunnes saisimme oman kodin valmiiksi. Kävimme kolmesti katsomassa vanhaa kyläkoulua ja joka kerran ihastuimme vahvemmin. Siitä tulisi tosi kiva koti meille. Kolmannella käynnillä kirjoittimme vuokrasopimuksen. 

1922 rakennettu suojelukohteena oleva vanha kyläkoulu sijaitsee rauhallisella ja kauniilla maaseudulla. Pihapiiriin kuuluu tasaiset nurmialueet missä lasten kanssa on mukava juoksennella. Kasvimaalla napsittiin heinäkuun lopussa mansikoita ja noustiin suuren kiven päälle katselemaan järvimaisemaa. Pihasauna tuo mieleen lapsuuden saunaillat. Pihapiiri on suojaisa suurten vanhojen puiden vuoksi. Iltakävelyllä tuo satumainen metsä ja portaiden alapuolella näkyvä järvimaisema rauhoittavat mieltä.

Koulu on jaettu kolmeksi asunnoksi. Eka kerralla kun kävimme täällä oli meidän asuntoomme tuleva keittiö tekeillä. Koulua on remontoitu mukavasti vanhaa kunnioittaen aidoilla materiaaleilla. Ympärikierrettävä pohja, suuret valoisat huoneet, vanhat uunit ja kauniit hirsiseinät. Täällä on lämminhenkinen tunnelma. Uutta ja vanhaa sopivasti. Väliovet narahtelevat ja saattavat mennä kiinni vain osittain. Vanha talo opettaa asujansa tavoilleen. Kotina tämä on rauhallinen paikka asua. Lämmityskausi on alkanut, aamuisin laitetaan uuniin tulet ja heräillään lasten kanssa uuteen aamuun lämmittävää tulta katsellen. Asunnossamme on kaksi uunia, jotka tuovat hyvin lämpöä. Tuvassa oleva pönttöuuni tuo nopean lämmön ja makuuhuoneessa oleva uuni luovuttaa hitaasti lämpöä. Varsinainen lämpö tuotetaan uuneilla, joita patteriverkosto ja kosteiden tilojen lattialämmitys tukevat.

Vanhaan kotiin ei ole ollut ikävä, vaikka tilaa on vähemmän ja tavarat kuljeksivat etsien paikkoja. Ekoina viikkoina tämä asunto oli kuin labyrintti seilaavien huonekalujen ja laatikoiden vuoksi. Varasto on tupaten täynnä huonekaluja ja muuta tavaraa. Vakuumipussit ovat olleet loistavia. Niihin on säilötty suurin osa tekstiileistä ja kausivaatteista odottamaan käyttöön pääsyä. Säilytystilan ollessa vähissä pystyviikkaaminen on tullut tutuksi ja osoittautunut hyväksi ratkaisuksi. 

Tähän tilaisuuteen oli tartuttava, sillä emme varmaankaan toiste voisi tätä kokea. Täällä me asustellaan nyt väliaikaisesti ja suunnitellaan uutta taloa järvimaisemiin. 

TEKSTI: TALOTAIVAL KUVAT:TAIVALDECO