Parketin maalaaminen Betoluxilla + kokemuksia

parketti_lattia

Lattiavaihtoehtoja punnitessa menee pää helposti pyörälle. Vaihdetaanko kotiin kokonaan uusi lattia, laitetaanko tilalle parkettia vai laminaattia tai jotain ihan muuta? Voisiko entisen parketin sittenkin kunnostaa? Parkettilattia suojataan lakalla vai uskaltaisiko sen maalata? Vanha naarmuuntunut parkettilattia saa lisävuosia uudelleen käsittelystä ja sen voi useimmiten elvyttää uuteen loistoon kustannustehokkaasti myös maalaamalla. Valkoisena hohtavan lattian kaipuu, valoisuus ja avaruus moninkertaistuvat lattian ollessa vaalea. Rohkeasti räväkämpää maalia pintaan vai sittenkin hillitympää harmaata. Lattian värivaihtoehtoja on tarjolla runsaasti mikäli perinteinen puunväri ei tunnu omalta. Huomaathan, että tässä artikkelissa käsitellään vain Betolux -maalia. Omaan remonttikohteeseen soveltuvat ohjeet kannattaa selvittää hyvissä ajoin. Maalaamiseen liittyvissä asioissa valmistajien neuvonnasta saa tarvittaessa tarkat ohjeet ja lattianmaalaus oppaita on saatavilla maaleja myyvistä liikkeistä.

parketin_maalaaminen

Parketin kunnostustyöt aloitetaan huolellisella suojauksella hionnasta lähtevän pölyn vuoksi. Entinen lakkapinta tulee poistaa mahdollisimman hyvin hiomalla. Jos lattia-alaa on paljon hiominen käy raskaaksi käsimenetelmin – avuksi kannattaa valita työhön soveltuva hiomakone. Nurkat ja ahtaammat paikat voi hioa käsin hiomapaperilla hiontatuen avulla. Hiominen voidaan aloittaa karkeammalla hiomapaperilla, sen jälkeen hiontaan on suositeltavaa käyttää hienompaa paperia tasaisen pinnan aikaan saamiseksi. Jos lattiassa on koloja tai naarmuja ne on kannattavaa kitata piiloon. Kitatut kohdat hiotaan vielä. Hiontapöly tulee poistaa huolellisesti työhön soveltuvalla imurilla ja lattia on hyvä käydä läpi kostealla liinalla kaiken pölyn pois saamiseksi.  

valkoinen_parketti

Betolux on liuoteohenteinen maali, joka voidaan sävyttää useampaan eri sävyyn. Betolux soveltuu betoni ja puulattioille. Ensimmäistä maalikerrosta aloittaessa Betoluxia on suositeltavaa ohentaa lakkabentsiinillä (1050). Betolux on uudelleen maalattavissa noin vuorokauden kuluttua, käyttöönotto kuiva viikon kuluttua ja saavuttaa lopullisen kestävyytensä noin kuukaudessa. Tarkemmat tiedot tuoteselosteessa.

[huge_it_gallery id=”15″]

Tässä artikkelissa esiteltävän kohteen lattia maalattiin Betoluxilla keväällä 2014. Talossa asuu lapsiperhe + kissa. Talon keittiöön ja eteiseen vaihdettiin parketin tilalle hyvin kulutusta kestävää laminaattia seinien ja kaappien muutosten seurauksena, varsinaiseen sisääntuloon asennettiin uudet lattialaatat. Jäljelle jäävissä tiloissa (makuuhuoneet+olohuone) lattiat hiottiin ja maalattiin Betoluxilla. Maali sävytettiin väliovien ja listojen kanssa samaan sävyyn. Entinen lakkapinta oli poistettu huolellisesti, maalin alla ei käytetty tartuntapohjamaalia. 9 litraa Betoluxia riitti noin 100 neliön alalle kahteen kertaan levitettynä. Ensimmäinen maalikerros ohennettiin lakkabentsiinillä ja maalaus suoritettiin telalla. Kaksi maalikerrosta sai aikaan peittävän lopputuloksen. Parketin hionta ja maalaustyöt tehtiin itse.

Lopputuloksesta saatiin valoisa ja lattiapinnasta kauniin kiiltävä olematta kuitenkaan liukas. Parkettiattiaan tulee toisinaan naarmuja ja kolhuja, niitä tavallisia elämänjälkiä. Tähänastiset naarmut ovat huomaamattomia ja näkyvät ainoastaan valoon päin peilatessa. Lattialle putoilevat esineet esim. lelut eivät välttämättä jätä jälkiä lattiaan osuessaan, mutta korkeammalta putoavat teräväkulmaiset esineet saattavat rikkoa maalipinnan ja paljastaa alta puun värin. Ainoat kohdat mistä pinta on rikkoutunut ovat keittiön ja olohuoneen kynnyslistan vierestä n. 1cm x  1cm alueet, tv-tason etualalla hyvin pieni jälki sekä lastenhuoneessa 1cm x 1cm alue. Betoluxissa on yksi harmillinen piirre se alkaa hiljalleen kellastua huonekalujen ja mattojen alta. Lattia on kestänyt kuitenkin hyvin kahden vuoden asumisessa mukana. Valkoinen lattia tuo kotiin paljon valoisuutta ja tilavuutta, valitsisin edelleen kotiin valkoisen sävyisen lattian.

valkoinen_lattia

TEKSTI: TAIVALDECO KUVAT: TAIVALDECO
Close Menu