TALON SUUNNITTELUA, OSA 1

Kustannustehokas nelikulmainen talo mielessä aloitimme etsimään mieleistä pohjaratkaisua. Hyvin pian muutkin muodot otettiin tarkasteluun. Meille sopivaa pohjaratkaisua ei löytynyt valmiina, selasimme lukuisia pohjapiirroksia läpi Ruotsia myöten. Talon haluamme sijoittaa niin lähelle rantaa kuin se määräyksissä sallitaan. Välillä meidän talosta oli tulossa L-muotoinen järven suuntaan. Sitten pohdittiin tarkoin talon sijoittumista tonttiin nähden ja päädyttiin kääntämään L-muoto sisääntulon puolelle. Tällöin suunnittelemamme kuisti ei olisi ollut mahdollinen talon muodon muuttuessa toisinpäin. Sisääntulon julkisivusta halusimme kuitenkin yhtenäisen ehjän seinän ja keskelle kuistin. Ikkunat mahdollisuuksien mukaan symmetrisesti talon pitkillä sivuilla. Halusimme tuoda klassista kartanotyyliä sisääntuloon. T-muotoinen talo pyörähteli luonnoksissa, mutta huonetilojen osalta meille sopivaa ratkaisua ei löytynyt ja kulmien määrä tuntui runsaalta.

Kaava-alueen ulkopuolelle rakentaessa on vähemmän rajoituksia. Kaksikerroksinen talo olisi tuonnut lisää vaihtoehtoja ja järvimaisemat olisivat olleet varmasti hienot yläkerrasta, mutta halusimme talosta yksitasoisen.  

Poikkeamislupahakemusta varten tarvitsimme asemapiirroksen, jolloin suunnittelija katsoi talolle alustavasti parhaiten sopivan paikan vierailtuaan tontilla. Osaksi vaikeutta tuotti tontilla sijaitseva hirsirakenteinen rantasauna. Ensin olimme aikeissa purkaa rakennuksen. Sauna osoittautuikin tonttikauppojen jälkeen tyhjentäessä korjauskelpoiseksi. Oleskelutilat suunnataan idän ja kaakon suuntaan. Emme halua saunan jäävän oleskelutilan ikkunoiden eteen peittämään järvimaisemaa.  

Ilmansuunnat, tontti, järvimaisema, neliöt, julkisivut ja huonetilojen sijoittaminen toiveiden mukaan kävivät palapelistä. Nämä palat eivät ensin tahtoneet sopia samaan pohjaan millään. Yhden hyvän ratkaisun löytyminen tarkoitti jonkun muun toimivan ratkaisun menettämistä. Kompromisseja oli luvassa. Mitkä tilat halusimme ehdottomasti järven suuntaan? Miten tärkeäksi koimme sisääntulon kuistin ja sen sijoittumisen symmetrisesti? Pohjaratkaisun tuli olla toimiva ja mukautua tarpeisiimme tänään, huomenna ja kymmenen vuoden päästä…

Toiveita on helppo sanoittaa, mutta varmasti kaikki talon rakentaneet tietävät, että toiveita vastaava pohja saattaa olla pitkän pohdinnan päässä. Osa löytää pohjaratkaisun valmiina talomallistosta tai pienellä muokkauksella mieleisen tai osa palkkaa arkkitehdin. Ajatus käväisi mielessämme, ja olisimme saattaneet päästä suunnittelun osalta helpommalla. Meillä oli onneksi aikaa suunnitella uutta kotia rauhassa ja pohtia ratkaisuja arjen näkökulmasta, sillä emme halunneet aloittaa rakentamista kesken toisen lapsen vauvavuotta.

Välillä oli versioita, jolloin ajattelimme, että nyt se on tässä. Muutaman päivän tai viikon kuluttua, jotkut ratkaisut eivät tuntuneetkaan meille oikeilta. Aivan jokaista tilaa ja ratkaisua pohdittiin mittanauhan sekä piirrosohjelmien avulla. Kotiaskareita tehdessä tapahtui parhaimmat havainnot. Kun viimein kaikki palaset oli saatu kasaan, se tuntui oikealta juuri tällainen pohja on meille täydellinen. Millaisia asioita pidimme tärkeänä sisätilojen osalta? Seuraavassa osassa jatketaan talon ja pohjan suunnittelusta.

TEKSTI: TALO TAIVAL KUVAT: TAIVALDECO PÄIVITETTY 27.01.2019