TALON SUUNNITTELUA, OSA 1

Taloon liittyvät toiveet ja unelmat, tontin rajoitukset, rakentamisen määräykset sekä käytössä oleva budjetti. Siinä oli raamit, joiden sisällä taloa lähdettiin suunnittelemaan

Suunnittelun alkumetreillä mietittiin omia toiveita. Millaisen talon haluaisimme, yksikerroksisen vai kaksikerroksisen ja minkä muotoisen? Löytyisikö talo valmiina mallistosta? Millainen talon tyyli tulisi olemaan?

Ilmansuunnat, tontti, järvimaisema, neliöt, julkisivut ja huonetilojen sijoittaminen toiveiden mukaan kävivät palapelistä. Nämä palat eivät ensin tahtoneet sopia samaan pohjaan millään. Yhden hyvän ratkaisun löytyminen tarkoitti jonkun muun toimivan ratkaisun menettämistä. Kompromisseja oli luvassa. Mitkä tilat halusimme ehdottomasti järven suuntaan? Miten tärkeäksi koimme sisääntulon kuistin ja sen sijoittumisen symmetrisesti? Pohjaratkaisun tuli olla toimiva ja mukautua tarpeisiimme tänään, huomenna ja kymmenen vuoden päästä…

Illat toisensa perään selasimme erilaisia pohjaratkaisuja onnistumatta löytämään meille sopivaa. Punnitsimme toiveita ottaen välillä etäisyyttä projektiin ja antaen arjen tuoda omat ehdotuksensa suunnitteluun. Pohjaratkaisun suunnittelu oli intohimo ja se alkoi hahmottua. Luonnostelin pohjakuvaa ja hain tietoa mitä mikäkin tila tarvitsee toimiakseen. Toisen lapsen synnyttyä oli vauvavuosi hyvää aikaa käyttää projektin suunnitteluun. Pohjapiirros valmistui reilun vuoden suunnittelun jälkeen.

Välillä oli versioita, jolloin ajattelimme, että nyt se on tässä. Muutaman päivän tai viikon kuluttua, jotkut ratkaisut eivät tuntuneetkaan meille oikeilta. Aivan jokaista tilaa ja ratkaisua pohdittiin mittanauhan sekä piirrosohjelmien avulla. Kotiaskareita tehdessä tapahtui parhaimmat havainnot. Kun viimein kaikki palaset oli saatu kasaan, se tuntui oikealta juuri tällainen pohja on meille täydellinen. Millaisia asioita pidimme tärkeänä sisätilojen osalta? Seuraavassa osassa jatketaan talon ja pohjan suunnittelusta.

TEKSTI: TALO TAIVAL KUVAT: TAIVALDECO PÄIVITETTY 28.03.2019