TALON SUUNNITTELUA, OSA 2

AIKAISEMMIN:

Talon suunnittelua osa 1

”Ilmansuunnat, tontti, järvimaisema, neliöt, julkisivut ja huonetilojen sijoittaminen toiveiden mukaan kävivät palapelistä. Nämä palat eivät ensin tahtoneet sopia samaan pohjaan millään. Yhden hyvän ratkaisun löytyminen tarkoitti jonkun muun toimivan ratkaisun menettämistä. Kompromisseja oli luvassa. Mitkä tilat halusimme ehdottomasti järven suuntaan? Miten tärkeäksi koimme sisääntulon kuistin ja sen sijoittumisen symmetrisesti? Pohjaratkaisun tuli olla toimiva ja mukautua tarpeisiimme tänään, huomenna ja kymmenen vuoden päästä…”

Taloprojekti on siinä vaiheessa, että voin kertoa siitä enemmän. Aiemmassa toiveita talon pohjaan -jutussa summailin yhteen haaveita. Kodin pohja haki muotoaan vielä monta kertaa suunnittelun edetessä. Tässä jutussa hahmotellaan tiloja 3D-luonnosten avulla ja kurkistetaan myös pohjapiirrokseen.

SISÄÄNTULO

Pidän siitä, että sisään tultaessa vastassa on ikkuna eli talon läpi näkee ulos. Alkuun toivoin, että ensimmäinen näkymä ovelta olisi ollut olohuoneeseen. Olohuoneen kalustaminen symmetrisesti takkaan ja ikkunoiden keskilinjaan nähden painoi vaakakupissa enemmän. Sisääntulosta avautuu maisema järvelle ja ruokailutila näkyy eteiseen. Lähes metrin halkaisijaltaan olevat kristalliplafondit toimivat eteisen suunnittelun lähtökohtana.

Lapsiperheessä riittää järjesteltävää ja touhua välillä enemmän kuin tunteja vuorokaudessa. Juomalasi kaatuu tai lelulaatikko kumotaan silmänräpäyksessä. Arki on usein kelloon katsomista. Kenen hattu tai avaimet ovat hukassa kun pitäisi olla jo matkalla? Kotiin on mukava palata päivän päätteeksi kun yleisilme on siisti sisään tultaessa. Yllätysvieraiden ilmestyminen oven taakse tuntuu tapahtuvan myös sillä hetkellä kun koti on kääntynyt ylösalaisin. Ovikellon soidessa miettii mitä kerkeää pikasiivota tai minkä oven sulkea ennen kuin päästää vieraat sisään.

MAKUUHUONEET JA TV-HUONE

Jos joinakin aamuina vuode jää petaamatta tai lelut ympäriinsä eivät ne ole asioita, jotka ensimmäisenä näkyvät sisääntulijalle. Lastenhuoneisiin kuljetaan oleskelutilan (tv-huoneen) kautta, joka on yhteydessä keittiöön ja eteiseen. Tv-huone on mahdollista muuttaa tarvittaessa makuuhuoneeksi, jolloin tilalle jää avara käytävä (kulku lastenhuoneisiin) mikäli tällaista ratkaisua tarvitsemme esim. vierashuoneena toisinaan. Tv-huone on sijoitettu sisääntulopihan puolelle, jolloin keittiöstä näkee pihaan saapuvat vieraat. Olohuoneen ja ruokailutilan kanssa yhteistä tilaa oleva keittiö on kodin sydän ja siellä vietämme paljon aikaa. Halusimme sen olevan myös tv-huoneen yhteydessä, jotta seurusteleminen molemmissa tiloissa olevien kanssa onnistuu. Lisäksi keittiö ja lastenhuoneet sijoitettiin talon samaan päätyyn mahdollistaen leikkien seuraamisen. Päämakuuhuone sijoitettiin järven puolelle omaan rauhaan.

OLOHUONE, RUOKAILUTILA JA KEITTIÖ

Olohuone, ruokailutila ja keittiö on suunnattu järvelle päin. Takka sijoitettiin ikkunoita vastapäätä talon keskeiselle paikalle. Ikkunat lattiasta kattoon olivat haavelistan kärkipäässä. Suuria ikkunoita on tulossa järven puolelle ja pienemmät ikkunat talon muille sivuille. Olohuonetilan valaistus toteutetaan sisäkattoa laskemalla tarkoituksena saada tilaan tasainen ja häikäisemätön valaistus. Tämä tarkoittaa, että valaistus kätketään ikkunaseinälle jäävään syvennykseen piiloon.

Olohuoneeseen halusimme ehjää seinätilaa, jotta tilan sisustaminen helpottuu ja sitä on mahdollista vaihtaa tarpeen mukaan. Tämän vuoksi kulkuyhteydet muihin tiloihin päätettiin toteuttaa pienen aulan kautta. Ruokailutilan kohdalle suunnittelimme katetun terassin huomioiden myös tontilla oikealle kulmalle jäävän rantasaunan, jota terassin on tarkoitus osittain sulkea olohuone näkymästä pois. Alla suuntaa antava kuva pohjapiirroksesta

ETEINEN, KODINHOITOHUONE JA VAATEHUONEET

Halusin eteisen olevan rauhallinen ja pelkistetty tila. Eteiseen suunniteltiin aluksi erillistä vaatehuonetta ulkovaatteille ja kodinhoitotilaa haaveiltiin piiloon. Lopulta kodinhoitohuone ja vaatehuoneet suunniteltiin yhdeksi suureksi tilaksi, missä on reilusti säilytystilaa; ulkovaatteille ja sisävaatteille omat vaatesäilytystilat. Tila sijoitettiin eteisen välittömään läheisyyteen, josta on yhteys kylpyhuoneeseen huomioiden meidän perheen arjen rutiinit. Erillistä arkieteistä emme kokeneet tarvitsevamme pääeteisen jäätyä edellisessä kodissa vähäiselle käytölle.

Kotiin tultua ulkovaatteet riisutaan kodinhoitohuoneessa (vh1) ja vaatteiden vaihtaminen tapahtuu samassa tilassa seinän toisella puolella (vh2). Pyöräilyharrastus ohjaa osittain ratkaisun suunnittelua. Pyöräilyvarusteet jäävät kodinhoitotilaan joko kuivumaan tai pesuun, ja suihkuun pääsy on saman tilan kautta. Makuuhuoneeseen emme halunneet vaatehuonetta, sillä heräämme miehen kanssa arkena eri aikaan. Vaatehuoneen sijaitessa kodinhoitotilassa oli myös ajatuksena, että pyykin kuljettaminen tilojen läpi jää vähäiseksi.

KYLPYHUONE JA SAUNA

Kylpyhuoneeseen tulee ammevaraus, kompaktin kokoinen sauna ilman näkyvyyttä suihkussa olijaan sekä kulku vilvoittelemaan. Ammeesta ja saunasta katsellaan järvimaisemien sijaan metsämaisemaa. Ovi sijoitettiin ammeen päätyyn, jolloin maisema ulos avautuu edessä. Wc:n sijoitimme omaksi tilaksi makuuhuoneen ja kylpyhuoneen väliin. Lastenhuoneiden läheisyydessä sijaitsee talon toinen wc. Pohjaratkaisun toiveet saatiin lähes tulkoon kaikki mahtumaan samaan pakettiin. Isoimmat kompromissit tehtiin talon kalleimmissa neliöissä eli kylpyhuoneessa.

3D-mallinnoksissa tilojen sävyt ja materiaalit ovat suuntaa antavia. Lopulliset pintamateriaalit ja sävyt päätetään myöhemmin. Kalustesuunnittelu on aloitettu ja blogissa jatketaan talon suunnittelua keittiöaiheisilla jutuilla.

Se toimivatko tilat tänään, huomenna ja

kymmenen vuoden päästä selviää vasta asumisen myötä.

TEKSTI: TALO TAIVAL KUVAT: TAIVALDECO

error: Content is protected