TALVI VANHASSA KYLÄKOULUSSA

MILLAINEN OLI TALVI KYLÄKOULUSSA?

Talo Taival -blogissa ollaan Matkalla kotiin. Kotiin, jonka rakentaminen on alkamaisillaan tämän vuoden keväällä. Asuminen vanhassa kyläkoulussa on otettu vastaan seikkailuna tutkien samalla viihtyisyyteen vaikuttavia tekijöitä. Lähes satavuotias talo opettaa asujansa tavoilleen ja myönteisellä asenteella selviää eteenpäin. Mikä vanhoissa rakennuksissa viehättää?

Ennen varsinaista vuokrapäätöstä kävimme tutustumassa rakennukseen ja kuuntelemassa omistajan kokemuksia asumisesta. Suojelukohteena oleva 1922 rakennettu entinen kyläkoulu sijaitsee rauhallisella maaseudulla. Illat täällä mihin katuvalot eivät ylety ovat pimeitä. Päätiellä ajavan auton valot valaisevat tuvan hetkeksi kadoten taas näkyvistä ja tienlaidassa vilkkuu kävelijän otsalamppu. Täällä on rauhallista muttei pelottavaa. Järveä reunustavat naapuritalot luovat valopisteitä talvi-illan pimeyteen. Rakennus missä asumme on suuri, mutta emme asu täällä kuitenkaan yksin. Meillä on naapuri yläkerrassa ja asuntomme on noin seitsemänkymmenen neliön kokoinen. Sisätilat on remontoitu ja rakennettu nykyaikaiset kosteat tilat saunaa lukuunottamatta. Vanhoja kauniita hirsiseiniä on jätetty näkyviin tuoden rakennuksen historiaa esille. Lattiat on suoristettu, ekovilloitettu ja puulattia on vaihdettu uuteen. Lisäksi lämmitysjärjestelmä asennettu puulämmityksen tueksi.

Ensimmäiset kuukaudet menivät opetellessa talon tavoille. Ikkunat ja ovet ovat vanhoja. Syksyn viileyden tuntuessa sisällä alkoi tuleva talvi hieman arveluttaa vaikka olimme tähän varautuneet kuulemamme perusteella. Villasukat kaivettiinkin kaapista melko varhain ennen pakkasia. Ikkunan rakoihin laitettiin vanua ja ikkunateippiä estämään vedon tunnetta mikä auttoi merkittävästi ennen pakkasten saapumista. Alkutalven saavuttua lisäilimme verhoja ikkunoiden ja ulko-oven eteen vähentämään vedon tuntua. Talven kylmyys tuntuu hyytävältä eikä aikaakaan kun villavaatteet on puettu päälle. Ikkunat ja ovet ovat kehittyneet huimasti lämmöneristävyydessä ja energiatehokkuudessa vuosikymmenten saatossa – sekä pestävyydessä! Lämmityskuukausia on vuodessa kymmenen ja tammikuun kovilla pakkasilla pönttöuunia lämmitettiin aamulla ja toisen kerran illalla. Toisessa huoneessa oleva tulisija varastoi lämpöä pönttöuunia paremmin. Puulämmitys tuo tasaisesti lämpöä ja taistelee vedon tunnetta vastaan.

21.joulukuuta -13 pakkasasteen kohdalla tuvan puolivälissä tunsi hyytävän vedon tunteen menevän koko kehon läpi. Tuona iltana koettiin talven ensimmäiset kovat pakkaset -17 astetta

Tammikuun kolmeakymmentä hipovien pakkasten aikaan sisälämpötila saattoi olla jopa viisi astetta vähemmän aamulla kuin illalla uunien lämmityksen jälkeen. Parinkymmenen pakkasasteen ylityttyä lämmin suihku jäi haaveeksi.

28.tammikuuta täällä Savossa koettiin talven huippupakkaset -32. Sisällä tarkeni kunhan puki riittävästi vaatetta päälle. Viileimmässä uunittomassa huoneessa oli lattianrajasta mitattuna lämpöä +14 astetta. Luulen, että muistan ikuisesti tuon luissa ja ytimissä tuntuneen vedon tunteen.

Hyytävän kylmä pakkasjakso oli onneksi lyhyt, mutta ne päivät jäivät pysyvästi mieleen päivinä, jolloin istuin uunia lämmittäen pipo päässä ja kahdet villasukat jalassa. Kovan pakkaskauden jälkeen tuntui asuminen aikas mukavalta. Talveen ja vetoisiin kohtiin oli tottunut. Tämä on väliaikaista. Niin kuin sekin, että väliaikaisimuri imee kehnosti, vanha pyykkikoneemme jättää välillä pyykin linkoamatta, kuivuri meni tukkoon ja välillä tiskivuori kohoaa kaltevana tornina ilman astianpesukonetta. Vielä emme tiedä muutammeko tässä välissä jonnekin, oma taloprojekti edistyy koko ajan. Kokemuksena tämä on ollut arvokas ja erittäin opettavainen. Tämän jälkeen osaan arvostaa lämpöä ja vedotonta kotia. Vanhojen rakennusten tunnelma, historia ja ihmisten kertomat tarinat, niistä muodostuu tällaisten vanhojen kohteiden ainutlaatuisuus.

Asumisviihtyisyyden kannalta merkittävä tekijä on lämmin ja vedoton koti, toimivat kodinkoneet, kodin sijainti, ikkunasta avautuvat näkymät, toimiva pohjaratkaisu sekä omiin tarpeisiin mitoitetut säilytystilat. Viihtyisästä kodista ja toimivista ratkaisuista sekä niihin vaikuttavista rutiineista jatketaan toisen kerran.

TEKSI: TALO TAIVAL KUVAT: TAIVALDECO

Close Menu