TOIVEITA TALON POHJAAN

”Aloin kotona suunnitella jälleen talon pohjaa taloesittelystä kotiin palaamisen päätteeksi. Sisääntulosta avautuisi talon läpi maisemat järvelle, olohuone tai ruokailutila näkyisi kutsuvasti eteisestä. Käynti keittiöön saisi eteisestä olla lyhyt ja käytännöllinen kauppaostosten viemiseksi. Eteisessä olisi reilunkokoinen vaatehuone ja wc. Sisääntulon kattoon tulisi kaksi suurta kristalliplafondia ja näitä kehystäen katto laskeutuisi alas epäsuorasti valaistuna…”

Keittiö saa olla yhtenäistä tilaa ruokailutilan kanssa tai luontevassa läheisyydessä sujuvan arjen kannalta. Olohuone ja ruokailutila olisivat ehdottomasti järvelle päin suunnattuna. Järvi on idän suunnalla. Huomioiden ilmansuunnat keittiö sijoittuisi idän tai etelän puolelle. Ikkunat saisivat olla mahdollisimman suuria olohuone-ruokailutilassa. Takka mielellään ikkunoita vastapäätä olohuoneen keskipisteeksi  järvimaisemien lisäksi. Toisaalta takka voisi sijaita myös ikkunoiden viereisellä seinällä, kunhan takka ei ole ensimmäisenä kiintopisteenä sisään tultaessa.

Keittiöstä vielä, se saisi olla lähellä mutta piilotettavissa. Haaveilen mahdollisimman virtaviivaisesta ja pelkistetystä kokonaisuudesta. Mahdollisesti keittiöön tulisi saareke, jonka ääressä syötäisiin aamu-, väli-   ja iltapalat. Samalla se toimisi juhlien noutopöytänä, aputasona sekä astioiden säilytyspaikkana. Vesipiste ja keittotaso saisivat olla kokonaan piilotettavissa kalusterungosta vedettävien liukuvien taiteovien avulla.

Kodinhoitohuone aiheuttaa sekavia ja ristiriitaisia tunteita. Nykyisessä talossa se tila on kaiken kaaoksen paikka; monitoimitila, jossa on tilaa kaikkeen muuhun kuin siihen arjen pyykkihuoltoon. Saavumme nykyisessä talossa sisään useimmiten tämän tilan kautta, joten se on arkieteisemme. Ulkovaatteet hujan hajan naulakossa, kaapeissa ja lattialla. Tasot täynnä erilaisia nyssäköitä muistuttamassa eletystä elämästä ja liinavaatteet sullottuna kaappeihin muiden tavaroiden varastaessa tilaa. Tuo reilu yhdeksän neliöinen tila on räjähtäneen näköinen sekasotku ja toisinaan myös vieraiden katseiden alla.

Kodinhoitohuoneen halutaan usein olevan piilossa tai ainakin syrjässä katseilta.

Inspiroiduin erään kerran nähdessäni pohjaratkaisun, jossa kodinhoitotila oli integroitu yhdelle seinälle liukuovien taakse ilman sille erikseen varattua omaa huonetta. Kodinhoitohuoneen halutaan usein olevan piilossa tai ainakin syrjässä katseilta. Tämä toive toteutuu jos tila katoaa jäljettömiin sulkemalla vain ovet. Innostuin ajatuksesta niin paljon, että aloin hahmotella kodinhoitotilaa toisen tilan yhteyteen. Tämä tila olisi samalla eräänlainen aula, josta kuljettaisiin lastenhuoneiden ja päämakuuhuoneen lisäksi kylpyhuoneeseen.

Kotipuuhat hoituvat mielekkäämmin kun tila on tarkoin suunniteltu ja toteutettu. Kodinhoitotila olisi pyykkirumbaa ajatellen lähellä makuuhuoneita ja kylpyhuonetta. Iltaisin saisin viikata pyykkiä ja olisin lähellä lapsia kun he käyvät nukkumaan. Halutessaan tämä tila katoaisi jäljettömiin sulkemalla ovet.

Aikaisemmissa suunnitelmissani ajattelin neljännen makuuhuoneen käsittävän arkiolohuoneen eli tv-tilan toiminnot, mutta innostuneena integroidusta kodinhoitotilasta kokisin sen meille kaikkein toimivimpana. Yhdistäessä nämä kaksi tilaa jollakin järkevällä tavalla toisiinsa saisimme huoneesta myös avaran. Toisaalta jos toiveissa on tummasävytteinen tv-huone niin kodinhoitotilan yhdistäminen käytännöllisyyden kannalta voi kompastua siihen. Pöly näkyy hyvin tummilla ja varsinkin mustilla pinnoilla. Toinen vaihtoehto olisi sijoittaa kodinhoitotila vaatesäilytyksen kanssa samaan paikkaan. Jos mukaan mahtuisi jonkunlainen vaatehuone niin olisihan se kiva, mutta siitä olen valmis tinkimään kunhan saan toimivan vaatehuoneen eteiseen. Mutta luulen keksineeni tähän nyt kolmannenkin ratkaisun ilman, että kodinhoitotila hankaloittaa arkiolohuoneen toimintoja.

Eteisen vaatehuoneeseen haluan yksinkertaisen helpot säilytysratkaisut, jotta edes osa vaatteista päätyisi siististi paikoilleen. Lisäksi perheemme harrastuksia huomioden pitäisi kura-allas ja kuivauskaappi mahtua eteisen vaatehuoneeseen. Tilaa säästävä liukuovi olisi plussaa. Tavallaan hajautan toimintoja harkitusti kahteen paikkaan taloa, ulkovaatteiden ja sisävaatteiden huoltoon omaansa.

Päämakuuhuone ja kylpytilat olisi toiveissa saada järven suuntaan. Jos näistä vain toinen mahtuu olisi se makuuhuone. Kylpyhuoneeseen suunnitellaan varausta ammeelle, kahta suihkua, wc:tä ilman näkyvyyttä ammeeseen ja kompaktin kokoista saunaa. Järvimaisemia olisi mukava katsella ammeesta. Miettiessäni meidän perheen kylpy- ja saunomisaikoja painottuvat ne pääsääntöisesti iltaan. Suomessa on paljon pimeää vuodenaikaa, jolloin musta ruutu ammeen takana saisi kenties olon tuntumaan entistä alastomammalle itsestäni. Luonnonvalo olisi toki kaivattua myös kylpyhuoneeseen ja vilvoittelun mahdollisuus saunomisen yhteydessä. Saunaan ikkuna laitetaan vaikka kylpyhuoneeseen ei tulisikaan. Kesäaikaan luulen, että saunoisimme rantasaunalla paljon, jolloin iltaisinkin on valoisampaa vielä pitkälle alkusyksyyn.

Lastenhuoneet saisivat kooltaan olla melko tasavertaisia, säilytystilaa tulisi olla tavaroille. Huoneiden pitäisi olla mukautettavissa elämänvaiheisiin; tilaa leikeille, koulutehtäville, yhdessä ololle ja omille ajatuksille. Olisi mukava tuoda edellä kuvatunlaista integraatio ajatusta myös lastehuoneisiin esim. työpöytien osalta. Kun ajattelen eteenpäin lasten varttumista tai vaikkapa tulevia juhlia tai illanistujaisia saisimme kotia mukavasti jaoteltua aikuisten keskusteluille teinien viettäessä aikaa kavereiden kesken tv-huoneessa.

Kaiken kaikkiaan tuleva kotimme olisi ajaton ja klassinen ulkoa, kuitenkin sisältä pelkistetty ja virtaviivainen. Koti, jossa yhdistyvät rentoutuminen sekä monipuolinen toimintojen suunnittelu. Talo, joka mukautuu elämän eri vaiheisiin. Olohuone, ruokailutila ja keittiö olisivat enemmän edukseen olevaa tilaa vieraita vastaanottaen sekä sydäntalven takkatulitarinoita varten yhdessä ollen perheen että ystävien kanssa.  Toisen osan muodostaisivat tv-huone, integroitu kodinhoitotila, makuuhuoneet ja kylpyhuone, sellaista pesämäistä, intiimimpää sekä perhekeskeisempää tilaa keskenään ollen.

”Inspiraatiovaiheessa kuuluu päästää mielikuvat ja luovuus valloilleen. Suunnitteluvaiheenssa toiveet punnitaan ja asetetaan tärkeysjärjestykseen.”

TEKSTI: TALOTAIVAL KUVAT: TAIVALDECO 
Close Menu